Foto Björn Sigurdsön/Scanpix
Norrbotten

Vården påverkas av var man bor

Missbrukarna i Norrbotten ropar efter vård. Men man ska bo på rätt plats för att få bra vård mot missbruk i Norrbotten.

Idag finns cirka 20 000 missbrukare i länet. De flesta är blandmissbrukare av narkotika och alkohol.

Men det gäller att bo i rätt kommun för att få avgiftning. I Kiruna, Överkalix och Jokkmokk är inte chanserna stora att missbrukaren får den hjälp som behövs. Det konstaterar landstingets politiska beredning i en ny rapport som är självkritisk. Missbruksvården är inte jämlik i hela länet skriver man.

Det finns missbrukare som flyttar för att komma närmare sjukhus och psykiatri som kan ge avgiftning. Det här konstaterar landstingspolitiker som skrivit en rapport om missbruk i länet.

– Jag medger att landstinget inte tar sitt omfattande ansvar som vi skulle. Problematiken är att vi har ett antal kommuner som inte orkar och kan vara med i kampen mot droger. Det måste bli en ny struktur framöver i arbetet, säger programberedningens ordförande Lars U Granberg (S).

Han menar också att en diskussion bör tas upp om utbytessprutor. Alltså gratiskanyler till injicerande narkomaner. Vissa kommuner, som Malmö har det.

– Det kan vara bra att ge sprutor för att hämma hepatit C-spridningen som sker alltmer i Norrbotten. Men det handlar också om att vid utdelning av sprutor så kan vården möta narkomanerna. Det är en grupp som lever isolerat, säger Lars U Granberg (S) som alltså inte är främmande för ett sprutprogram.

Den politiska beredningsgruppen har i ett år mött dem och de som arbetar för att hjälpa dem. Socialtjänsten, psykiatrin, RFHL (Riksförbundet för rättigheter, frigörelse, hälsa och likabehandling som det heter numera), LP Norbotten (Lewi Pethrusstiftelsen), SIMON (svenskar och invandrare mot narkotika), Svenska kyrkan, FMN (Föräldraföreningen mot narkotika), Attention Norrbotten, RSMH Norrbotten (Riksförbundet för social och mental hälsa), Länkarna och AA (Anonyma alkoholister).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".