1 av 5
Gruvtruck i Kaunisvaara. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.
2 av 5
Anders Henriksson, ordförande för branschens arbetsmiljökommitté GRAMKO. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
3 av 5
Skyddsombudet Assar Törnlind tar emot årets arbetsmiljöpris från Anders Henriksson. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
4 av 5
Bengt Järvholm, läkare och professor i yrkesmedicin, berättar om lungcancerrisken vid arbete med dieselmaskiner under jord. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
5 av 5
Assar Törnlind, skyddsombud vid LKAB i Malmberget, fick årets arbetsmiljöpris från gruvbranschen.
Norrbotten

Fyrdubbling av fordonsincidenter

"Ökad inrapportering en förklaring"
1:39 min

På fyra år har antalet fordonsincidenter tredubblats i svenska gruvor.

Det finns flera anledningar till utvecklingen – bland annat en bättre inrapportering av riskfyllda händelser.

– Vi har ett mycket större fokus på att rapportera mindre händelser nu för tiden, säger säger Anders Henriksson, ordförande för branschens arbetsmiljökommitté GRAMKO.

De inrapporterade incidenterna kan handla om allt från stenskott till fordonsbränder – och inbegriper inte personskador.

Och trots att det totalt sett handlar om ett ganska litet antal incidenter – färre än 40 hittills i år – så är det en tredubbling mot för 2009.
Anders Henriksson tror att det kan finnas flera förklaringar på ökningen.

– Jag tror att det framför allt handlar om beteenden och attityder – sådant som leder till påkörningar, krockar och regelbrott. Det måste vi försöka förändra. Ett led i det är seminariet som vi har här idag.

Branschseminariet på Nordkalotten samlade 200 deltagare för att utbyta de senaste kunskaperna kring risker med tunga industrifordon.
Under seminariet delades också branschorganisationen SveMins arbetsmiljöpris ut. I år gick det till skyddsombudet Assar Törnlind, vars engagemang har lett till bättre fordonssäkerhet vid LKAB:s gruva i Malmberget.

– Vi har en trafikgrupp där vi jobbar brett och har med de två största fordonsentreprenörerna. Det är viktigt för att alla ska känna gemenskap i trafiken och det är mycket vunnet med det, säger Assar Törnlind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".