1 av 2
Arkivbild. Foto: Stig Edfast/Sveriges Radio
2 av 2
Lars Lundman. Foto: Sveriges Radio
Norrbotten

Tjuvjägare ser kryphål

"Fler län måste plombera älg"
1:51 min

Det nya systemet med att plombera fällda älgar för att försvåra för tjuvjägare är inte helt vattentätt, enligt flera jaktvårdskretsar som P4 Norrbotten har pratat med.

Initiativet var bra, men det behövs en utveckling för att det ska fungera, säger Kurt Lundgren,ordförande i Älvsbyns jaktvårdskrets.

– Grejen som sådan var bra, det är inte frågan om det. Men ska det ha någon effekt måste det finnas i Västerbotten och kanske ett län till nedåt, säger han.

Från och med i år måste man alltså plombera varje älg man fäller i Norrbotten, med en plastremsa runt ena hälsenan. Den remsan ska sättas fast när älgen har skjutits, och den ska vara kvar fram till slakten.

Varje jaktlag får lika många plomber som antalet tilldelade älgar man har rätt att skjuta av länsstyrelsen. Tanken är att vid en poliskontroll så är principen, älg med plomb laglig och utan tjuvskjuten.

Men plomberna i sig har inte varit så stryktåliga som myndigheterna hade hoppats på och de har haft lätt för att gå av. Och det finns också ett problem med att det bara är Norrbotten som har plomberna och inte till exempel Västerbotten, menar Kurt Lundgren och flera andra i Jägareförbundet.

Det innebär i teorin att man kan tjuvjaga en älg i Norrbotten, strunta i att att plombera den, och sen påstå att älgen har skjutits i Västerbotten när man säljer den vidare till ett slakteri. Och polisen har också nåtts av rykten om att det faktiskt förekommer, säger faunasamordnaren Lars Lundman.

– Visst finns misstanken helt klart. Men jag har inget belägg för att det stämmer det som ryktena säger, berättar han.

Men teoretiskt sätt så skulle det vara möjligt i dagens läge?

– Absolut, det är inga bekymmer att göra precis som ryktena säger.

Men det är svårt att kunna kontrollera ett län som är så stort som Norrbotten och därför är polisen beroende av tips, säger Lars Lundman. Och eftersom polisen och länsstyrelsen också ska utvärdera hur plomberna har fungerat, så vill man att alla som har någon åsikt ska höra av sig med kritik.

– Om det finns några ideer om utveckling. Någonting som är positivt och även det som har gått dåligt i det här, så att vi inte behöver ta med oss det till nästa år, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".