1 av 2
Charlotte Kalla och Marcus Hellner. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
2 av 2
Årets ledare, Joakim Abrahamsson, tidigare förbundskapten i skidlandlaget, får pris efterträdaren Lars Öberg på Norrbottens idrottsgala 2012. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.
LÄNGDSKIDOR

Kaptenen positiv inför premiären

"Ingen anledning att ha låga förväntningar"
1:08 min

I helgen intas Gällivare av världens bästa längdskidåkare, när världscuppremiären avgörs på Hellnerstadion. Lars Öberg är ny förbundskapten för det svenska landslaget och har höga förväntningar på sina åkare.

– Åkarna vi ställer upp med har varit med i många år och har visat att de kan ta medaljer och höga placeringar i världscupen. Så jag har ingen anledning att ha lägre ställda förväntningar på dem, säger Lars Öberg.

En av de med högst förväntningar på sig är Marcus Hellner. Hemmaåkaren, som vunnit guld i både OS och VM, har vunnit de två senaste gångerna världscupen körts i Gällivare.

Men hans genrep i Bruksvallarna förra helgen var dåligt. Han blev bara nia där. Trots det är inte förbundskaptenen Lars Öberg orolig över hans form.

– Vi har legat i en väldigt tung träningsperiod med väldigt hård belastning. Så de resultaten tror jag inte pekar varken uppåt eller nedåt för Marcus. Jag tror säkert att han kommer vara väldigt högt upp i Gällivare, säger Öberg.

Charlotte Kalla och Johan Olsson har också gjort bra premiärtävlingar tidigare. Vad tror du om deras chanser?

– Samma sak där. De två du nämner har båda vunnit världscuptävlingar. En av de stora positiva grejerna med helgen tycker jag var att Johan Olsson har återhämtat sig på ett bra sätt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".