Kaj Kottelin. Foto: Sveriges Radio Norrbotten.
NORRBOTTEN

Laxdiskussion lättare med träffar

1:04 min

Många vill ha del av den vilda laxen. På senare år har det också blivit lättare att mötas och diskutera framtiden för laxbeståndet.

Sportfiskare längs våra älvar, fritidsfiskare längs kusten och yrkesfiskare ute till havs. Alla är intresserade av god tillgång på lax.

På senare år har Sportfiskarna och Kommunförbundets projekt "Låt vildlaxen vandra hem" ordnat konferenser där framtiden för vildlaxen diskuteras. Där möts experter och olika intressen.

– För mig är vildlaxen väldigt viktig på grund av att jag bor och lever och är verksam i Piteälven. Och skulle vi tillexempel få upp mer vildlax i Piteälven mot vad vi har idag, så skulle jag också kunna växa i mitt företag, säger fiskeföretagaren Kaj Kottelin från Älvsbyn som deltar på årets konferens.

Han har också märkt att sådana här träffar gör skillnad på hur lätt det är att tillsammans tala om hur laxen ska förvaltas.

– Tidigare har det varit lite svårt. Men med sådana här seminarier där vi träffas och kan diskutera, desto lättare blir det i framtiden, säger han.

Konferensen pågår både torsdag och fredag och hålls i år i Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista