1 av 2
Arkivbild på Harads vårdcentral. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Anita Gustavsson landstingsledamot (S) Foto: Inger Marklund SR
LANDSTINGET

Norrbottningarna har fått säga sitt

Merparten accepterar prioriteringar
1:22 min

Vården blir allt dyrare och det gäller att prioritera. I en undersökning har ett tusental norrbottningar fått svara på vad de vill satsa på i framtidens hälso- och sjukvård inom Norrbottens läns landsting.

Norrbottningarna vill ha bekvämare resor och väntrum, men man accepterar att specialiteter inte kan finnas på flera ställen. Det är ett par av de åsikter som framkommer i landstingets enkät gällande den framtida vården.

Dyra mediciner som kostar miljoner för en patient ska ifrågasättas menar de unga. Hjälp oss få ungdomar att leva sundare, säger föräldrar i Arvidsjaur.

– Man kan säga att många föräldrar ropar på hjälp för att få mer motion och bättre mat till de unga, säger Anita Gustavsson (S) som är ordförande i Hälso-och sjukvårdsberedningen Syd, och som mött medborgare och organisationer på många orter över länet.

Ingmari Åberg (V) som är ordförande för Boden/Luleå i beredningen, understryker också behovet av att hjälpa unga, särskilt de med psykisk ohälsa.

– Särskilt tjejerna är mer och mer otrygga. Jag fick till och med höra att en ung tjej önskade sig bröstförstoring i födelsedagspresent!

Åberg anser att Socialstyrelsen måste komma med mer handfasta riktlinjer när det gäller att bekämpa psykisk ohälsa för alla.

Hon är något förvånad av att stadsborna i Boden-Luleå vill ha mer fokus på e-hälsa och få mer kommunikation med vården via internet.

– De bor ju nära sjukhus, men är ändå intresserade av e-hälsa, säger Ingmari Åberg.

Utmärkande är att Kiruna- och Jokkmokksborna har på vissa håll visat svagt förtroende för vården på hemorten.

– De åker till annan ort, exempelvis Sunderbyn eller Gällivare för sjukvård, säger Birgitta Gidblom (S) som är ordförande för medborgarmöten i område Nord.

Lennart Holm (S) som är ordförande för mötena med medborgare i Östra Norrbotten konstaterar att merparten av patienterna faktiskt accepterar att ekonomiska prioriteringar behövs.

– Det viktigaste för dem är att få bättre resor till vården. Samordning önskas av resorna för flera, och att man kan få flera vårdbesök hos läkare/klinik på en dag, säger han.

Han har också noterat att de landstinget frågat anser att alla ska få samma mediciner oavsett ålder, och det får kosta.

I april ska landstingsstyrelsen ha svarat hur de vill att medborgarnas åsikter ska hanteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".