1 av 2
Värmeverket i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Mats Nilsson i Tekniska verken i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Stinkande sopsortering

"Speciellt lass som luktade"
1:06 min

Många Kirunabor reagerade på att det luktade illa i stan tidigare i veckan. Stanken kom mest sannolikt från värmeverket där sopor sorterades utomhus på försök.

– Vi tittar ju på olika sätt att bearbeta vårt bränsle och luktar det på det här viset är det inte bra. Det beror ju på vilken typ av avfall vi råkar få in för stunden. Det var ett speciellt lass som luktade, säger Mats Nilsson i Tekniska verken.

Det var i början av veckan som en otrevlig lukt kändes av på flera håll i Kiruna. Orsaken var att Tekniska verken hade tippat ut avfall på marken för att sortera soporna med en stor grip. Meningen var att plocka bort sådant som inte kan brännas i pannan.

– Den ursprungliga tanken är ju att man ska ägna sig åt källsortering. Där avfallet uppstår ska dom sortera ut avfallet i olika fraktioner. Men det är inte alltid det fungerar och därför måste vi testa sådana här lösningar också.

Efter att folk hade klagat på stanken avbröts försöket.

– På något vis kommer vi fortsätta. Därmed inte sagt att vi ska jobba som den här veckan. Så vi tittar på att göra sorteringen på annan plats alternativt bygga in det här för att eliminera den här typen av problem. Eller någon annan lösning, säger Mats Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".