All utplantering av odlad lax i svenska älvar kan komma att fasas ut inom tio år. Foto: Scanpix.
Norrbotten

Laxplan blir svår att följa

"Problem när vattendomar ska rivas upp"
1:42 min

Det kommer inte gå att sluta med utplantering av odlad lax i älvarna inom tio år som Europaparlamentet har röstat för i den nya laxförvaltningsplanen för Östersjön.

Det menar Håkan Carlstrand som är utredare på Havs- och vattenmyndigheten. Problem uppstår då gamla vattendomar måste rivas upp.

– Det är en vattendom på varje enskilt vattenkraftverk. Och det handlar inte bara om miljöfrågor, utan det handlar också om ersättning till enskilda ägare av bland annat fiske som har blivit drabbade.

Problemet, menar han, uppstår eftersom frågorna måste upp i domstol och domstolsprocesser är något som tar lång tid.

Det är Europaparlamentet som har röstat ja till en ny laxförvaltningsplan. I den ingår att sluta plantera ut odlad lax i svenska älvar, eftersom det finns oro för att den ska slå ut de få vilda laxstammar som finns kvar. Och så ska man försöka få in en naturlig vildlaxproduktion i älven.

Men det går bara att göra mer eller mindre i olika älvar, enligt Håkan Carlstrand. I Luleälven, så går det nästan inte alls, säger han, även om man till exempel bygger laxtrappor.

– Kraftverken bygger man där det har varit strömmande, forsande vatten. Det är precis där som laxen leker. Den miljön laxungarna växer upp i är försvunnen.

Från 20 och upp till 50 år är ett tidsperspektiv som Håkan Carlstrand tycker är mer rimlig.

Men miljöpartisten och EU-parlamentarikern Isabella Lövin menar att tidsplanen är realistisk.

– Enligt förslaget så får man titta på hur det har gått efter tio år. Och visar det sig att dt inte har gått i vissa älvar, då har man faktiskt ännu ytterligare lite tid på sig innan det slutliga datumet på att man absolut ska fasa ut de här utsättningarna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".