Kiruna kyrka. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
MALMFÄLTEN

Kulturmiljötjänst skapas

1:38 min

För att värna om värdefulla kulturmiljöer under samhällsomvandlingarna har landstinget börjat arbeta för att skapa minst en kommunantikvarietjänst i Malmfälten.

– Jag som tjänsteman har pratat med till exempel kommunala tjänstemän i Kiruna som har uttryckt ett starkt behov av kommunantikvarietjänst och av en utveckling av de här frågorna, säger Elisabeth Lax, som är divisionschef för Kultur och utbildning vid Norrbottens läns landsting.

Landstinget har också haft kontakt med länsstyrelsen.

– De i sin tur har också pratat med Riksantikvarieämbetet som har uttryckt ett starkt intresse av att medverka, säger Elisabeth Lax.

Kommunantikvariefrågan har varit aktuell i Kiruna flera gånger, men det inte har blivit något av det hittills.

– Här finns det en möjlighet att landstinget kan bidra med mer än samordning och att skapa kontakter. Det finns säkert en möjlighet att till viss del bidra ekonomiskt också, säger Elisabeth Lax.

I kulturplanen för länet som landstinget har beslutat om står det att landstinget ska jobba för att få till minst en kommunantikvarietjänst i Malmfältskommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista