1 av 4
2 av 4
Runt matborden på Restaurang Malmen var det många pannor i veck idag. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
3 av 4
Peter Thornberg, SSAB.
4 av 4
Kennet Nordkvist har många frågor inför medlemsmötet.
LULEÅ

Sänkt lön för att rädda SSAB

1:32 min

SSAB vill att de anställda går ner i lön mot förkortad arbetstid. Det är ännu en sparåtgärd som föreslås för att rädda det krisdrabbade stålföretaget.

I eftermiddag ska fackförbundet Metalls medlemmar ta ställning till förslaget.

– Att sänka lönen är väl inget som man ser emot, men om vi får ut någonting av det så får man väl bita i det sura äpplet, säger Peter Tornberg, som arbetar med underhåll på SSAB i Luleå.

Förslaget är att de anställda tillfälligt ska sänka sin lön med tio procent mot en arbetstidsförkortning på 20 procent. Det motsvarar en dag i veckan, som då är tänkt att användas till friskvårdsaktiviteter. Rörmontören Kenneth Nordkvist är en av de som har vägt för och emot de senaste dagarna.

– Om vi tar det här så frigör vi mycket pengar till att köpa ut de som ska gå i pension. Det är väl det som gör man kan tänka sig att gå med på förslaget. Vi skickar ju hellre hem äldre så att de yngre får fortsätta jobba, säger han.

På restaurang Malmen, på SSAB:s område, verkar många vara överens om att det är en besk medicin som företaget föreslår.
En järnverksarbetare säger dock att det kommer att bli skönt att få lite ledigt. En pensionär, som brukar äta lunch på sin gamla arbetsplats, tycker att det är helt oacceptabelt att gå ner i lön.
Nu ska ett fackligt medlemsmöte ta ställning i frågan.

– Vi hade en diskussion just innan lunch. Om vi nu gör det här – hur många pensionärer räcker det till då? Är det värt priset? Det är sådana frågor vi ska ta upp på mötet ikväll, säger Kenneth Nordkvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista