Bonnie Tyler på Luleåkalaset 2012. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio.
Luleå

Oro för dyrt kalas

"Inget nytänkande"
1:22 min

Moderaterna motsätter sig den form som de andra partierna har bestämt att det nya Luleåkalaset ska ha.

Nu är det klart att det nya Luleåkalaset genomförs den 11-13 juli och staketen ska bort. Det blir alltså gratis. Beslutet tog kommunstyrelsen i dag.

Men Moderaterna motsätter sig den form den nya stadsfesten ska ha, enligt de andra partierna. Den nya festen blir alldeles för dyr för kommunen, fem gånger dyrare än tidigare enligt Moderaterna.

– Jag är orolig, det fanns en politisk samsyn att det skulle bli något nytt. Nu river man staketen och inträdesavgifterna, men det blir ju ingen direkt ändring, samma öltält och stora scener, säger den moderate gruppledaren Anders Josefsson som är kritisk till beslutet.

– Jag trodde vi skulle hålla en ny profil med inriktning på lokala artister, familjer, mattält och livsmedelsproducenter härifrån.

Det är kommunens helägda evenemangsbolag Luleå Expo som ska arrangera som tidigare. Men med större budget eftersom inträdesavgifterna slopas. Kommunen ska satsa tre miljoner kronor. Det är nästan sex gånger mer än under tidigare kalas.

Tolkningen av de övriga partierna är att det visst blir familjevänligt.

"Stadsfestens inriktning och honnörsord är musik, mat, mångfald och familj, säger de i beslutet. Olika åldersgrupper på samma arena skapar social trygghet. Kvalitet ska gälla före kvantitet. Luleås kulturliv ska vara involverade från start till genomförande"

Erland Nilsson från Landsbygdspartiet oberoende hade ett nytt krav:

– Alla, även från Råneåtrakten och södra byarna ska få gratisbuss. Annars är det inte allas fest!

Luleåborna ska själva få komma med namnförslag till vad den nya stadsfesten ska heta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".