Älvsbyns nya kommunalråd Helena Öhlund (S) kramas om av företrädaren Bill Nilsson(S). Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Älvsbyn

”Det var rafflande”

Rackarspel när kommunalrådet valdes
1:25 min

Kommunalrådsvalet i Älvsbyn blev en rysare in i det sista. Vänsterpartiet banade vägen för Helena Öhlund (S) genom att lägga ned sina röster, när den borgerliga oppositionen ville skjuta på valet.

Oppositionen föreslog bordläggning och återremiss, men förlorade den möjligheten med sina 12 mandat mot Socialdemokraternas 13 mandat. Vänsterpartiet, som är vågmästare i kommunfullmäktige, valde att passivt stödja valet av Helena Öhlund genom att avstå från att rösta om att senarelägga valet.

– Vi valde att stödja Socialdemokraterna efter valet 2010 för att få vänstermajoritet i kommunen, men det är inte självklart att vi fortsätter med det, för dom har ju gjort upp med borgarna vid ett par tillfällen, sa Vänsterpartiets gruppledare Harry Nyström.

Redan för två år sedan talade Socialdemokraterna om att Helena Öhlund ska ersätta Bill Nilsson mitt i mandatperioden, trots att partiet saknar egen majoritet. När det blev dags att välja kommunalråd saknade alla andra partier motkandidat till Helena Öhlund.

– Jag har förberett mig i två år på att ta över, men det blev spännande in i det sista, säger Helena Öhlund.

– Inom politiken krävs det att man har ett bra samarbete med många partier. Västerpartiet vill vi mest av allt samarbeta med, för vi känner att dom är oss närmast, men det finns ju också andra partier som vi samarbetat med, säger Helena Öhlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".