IF MEtall på SSAB i Luleå sa ja till förslaget om sänkta löner, för att försöka slippa fler varsel. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
Luleå

Lägre lön accepteras av SSAB-facket

"Tråkigt att behöva göra det här"
1:29 min

Fackklubben IF Metall går med på sänkt lön på SSAB i Luleå.

På så sätt hoppas man kunna undvika flera varsel inom företaget.

Det nya avtalet innebär att den ordinarie arbetstiden sänks till 80 procent mellan den 1 december 2012 till den 26 maj 2013. Av resterande tid används tio procent till friskvård, medan övriga tio procent upp till full tid innebär en minskad inkomst men med återbetalningsgaranti.

IF Metalls förbundskontor i Stockholm sade för ett par veckor sedan till TT att de motsatte sig lokala avtal om sänkt arbetstid och sänkt lön. Men enligt IF Metalls pressombudsman Lars Ankarfjäll så har man från förbundskontorets sida inga invändningar mot det avtal som slutits på SSAB i Luleå.

– Så vitt vi förstår så ryms det här inom det kollektivavtal som finns på stål och metalls område, säger Lars Ankarfjäll till TT.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".