1 av 3
Kristina Zakrisson (S). Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
2 av 3
Tidigare ordföranden för biltestföretagens samorganisation, Per-Gunnar Sundström, varnade Kiruna kommun för bygget. Foto: Eva Elke, Sveriges Radio
3 av 3
Halkbanan i Kiruna blev en flopp. Foto:
Kiruna

Kommunen kastade 30 miljoner i sjön

2:13 min

Den konstgjord sjö som skulle bli en halkbana för biltest-företag i Kiruna blev en flopp. Kommunen satsade 30 miljoner kronor, men nu ska dammen tömmas.

– Härmed är halkbanan i Kiruna invigd!

Så lät det för sex år sen när första bilen sladdade iväg. Men jubelropen byttes mot fiasko.

Flera stora bilmärken testkör sina nya bilmodeller på vintervägar och sjöar i norrbottens inland. Kiruna Kommun ville locka fler testförare och satsade 30 miljoner skattekronor på att bygga om en myr till en damm. Men det visade sig att inga bilföretag vill använda halkbanan. Ett av problemen är att torv flyter upp och förstör isen.

– Det som skulle vara fördelen med den här banan var att den skulle frusit mycket tidigare än sjöarna. Men det har ju varit tvärtom, den har frusit senare. Därmed har den på ett sätt spelat ut sin roll, säger biträdande kommunchef Mats Dahlberg.

Tidigare ordföranden för biltestföretagens samorganisation, Per-Gunnar Sundström, varnade Kiruna kommun för bygget.

– Man har isen gratis på så väldigt många ställen i inlandet så att börja tillverka sjöar och isar på det här sättet som Kiruna gjort det var väldigt långsökt.

Trots att dammen inte används kostar den pengar att underhålla. Och nu skulle kommunen tvingas investera ytterligare två miljoner om dammen ska vara kvar. Nästa vecka kommer politikerna att besluta om att lägga ner halkbanan och tömma dammen.

– Går det mindre bra måste man konstatera att det här slutar vi med, säger Kristina Zakrisson, socialdemokratiskt kommunalråd.

Men det är mycket pengar, runt 30 miljoner, som kommunen satsat - hur känns det?

– Ambitionen var att få fler jobb och ha en halkbana som är intressant. Nu blev det inte så av många olika skäl. Då är det bara att bita i det sura äpplet och konstatera att de där pengarna kunde varit bättre investerade, men det vet man ju inte när man gör det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista