Lars Ingvar Wendt (FP) i Älvsbyn. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Älvsbyn

Oppositionen rasar mot kommunalrådsvalet

1:04 min

Den borgerliga oppositionen i Älvsbyn ville skjuta på valet av nytt kommunalråd efter Bill Nilsson (S), för demokratins och insynens skull.

Lars Ingvar Wendt (FP) anser att oppositionen inte fick nån chans att ta fram en motkandidat.

Oppositionen föreslog bordläggning och återremiss, men förlorade den möjligheten med sina 12 mandat mot Socialdemokraternas 13 mandat. Vänsterpartiet, som är vågmästare i kommunfullmäktige, valde att passivt stödja valet av Helena Öhlund (S)genom att avstå från att rösta om att senarelägga valet.

Redan för två år sedan talade Socialdemokraterna om att Helena Öhlund ska ersätta Bill Nilsson mitt i mandatperioden, trots att partiet saknar egen majoritet. Det oppositionspartierna Folkpartiet, Centern, Kristdemokraterna och Norrbottens Sjukvårdsparti protesterade emot var att det inte framgick av handlingarna till mötet vilka val som skulle göras.

– Vi har inte fått ut beslutsunderlag och här vid sittande ord ska vi fatta beslut utan att ha hunnit diskutera igenom det i partierna, säger Lars Ingvar Wendt.

För demokratins och insynens skull överväger oppositionen att överklaga valet.

– Vi har inget emot att Helena Öhlund blir kommunalråd, men det här sättet att genomföra valet gav oss ingen möjlighet att ta fram en motkandidat. Det är vice ordförande i kommunstyrelsen vi vill ha, så vi kan få lite insyn i kommunstyrelsens ärendehantering – det har vi inte idag, säger Lars Ingvar Wendt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista