1 av 2
2 av 2
Stefan Enbom, platschef vid SSAB Luleå. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Luleå

Andra fackklubbar avgör

"Ser ingen annan utväg"
2:01 min

Fackklubben Metall vid SSAB i Luleå har sagt ja till förslaget om sänkt lön för arbetarna, men för att uppgörelsen ska gälla krävs att fackklubbarna i Borlänge och Oxelösund går med på samma sak.

Det var nyligen som stålkoncernen SSAB varslade 450 personer i Borlänge, Oxelösund och Luleå. Och sen dess har facken på orterna diskuterat ett förslag från arbetsgivaren att gå ner i lön men också i arbetstid för att på så sätt kunna spara pengar och undvika fler varsel.

– Vi måste sänka våra kostnader och alternativet är att det hade förmodligen blivit diskussioner om ytterligare varsel och uppsägningar, säger Stefan Enbom som är platschef vid SSAB i Luleå.

Uppgörelsen i Luleå innebär sänkt arbetstid till motsvarande en fyradagarsvecka fast med 90 procent av lönen under det kommande halvåret. Fast med en garanti om att den uteblivna lönen kommer betalas ut när SSAB har ekonomi för det.

Men uppgörelsen blir inte verklighet förrän facken vid SSAB i Borlänge och Oxelösund gått med på samma sak.

Ikväll hålls det medlemsmöte i Borlänge och i morgon i Oxelösund.

– Minst 70 procent av alla 6500 anställda i SSAB EMEA måste omfattas av det här. Annars kommer vi inte att genomföra det, säger Stefan Enbom.

I och med den ekonomiska nedgången 2009 tecknade omkring 350 företag inom metallsektorn lokala krisavtal som också kunde innebära kortad arbetstid och sänkta löner. Men enligt IF Metall är skilnaden nu att det finns en garanti på att få tillbaka den lön som uteblir det kommande halvåret.

– När hela den här perioden är klar så innebär det att man jobbat mindre men man har haft samma betalning. Det innebär egentligen att per timme har lönen ökat, säger Veli-Pekka Säikkälä som är avtalssekreterare på IF Metall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".