Tobias Baudin, vice ordförande LO. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
Luleå

"Pragmatiskt och ansvarstagande"

Tobias Baudin om avtalet
1:31 min

LO:s vice ordförande anser att avtalet mellan IF Metall och SSAB är ett ansvarsfullt sätt att hantera lågkonjunkturen.

I går kom Metallklubben i Luleå överens med företaget om att medlemmarna ska gå ner i arbetstid mot en mindre lönesänkning.

Det viktigaste är att man inte har gått ner i timlön, säger Tobias Baudin:

– Jag tycker att man har hanterat situationen på ett ansvarsfullt och pragmatiskt sätt,

Finns det någon fara med den här pragmatismen?

– Faran är om vi börjar att sänka lönen per arbetad timme. Om vi börjar backa så kanske vi får backa igen och igen så fort det blir tuffa tider. Men i det här fallet har man ju hållit uppe timlönen och det visar på en problemlösande fackföreningsrörelse i Norrbotten.

Tobias Baudin anser att det är IF Metalls och de andra förbundens ensak att agera inom kollektivavtalets ramar. Under krisen 2008-2009 slöts det flera liknande avtal inom industrin, där man gick med på att rida ut lågkonjunkturen genom att gå ner i arbetstid – och i lön. Frågan är om den typen av åtgärder kommer att bli vanligare och sprida sig till fler avtalsområden.

– Det är en svår, nästan hypotetisk fråga. Vi har ju sett att det har fungerat inom industrin, men jag tror att det är viktigt att hantera varje bransch utifrån dess egna förutsättningar.

Samtidigt som LO:s vice ordförande ser positivt på överenskommelsen inom SSAB i Luleå – så säger han att han vill se mer fotarbete från regeringens sida under lågkonjunkturen.

– In med arbetsmarknadspolitiska utbildningar, satsa på en ordentlig gymnasieskola, men framför allt: förbättra arbetslöshetsförsäkringen som idag är en av Europas sämsta, säger Tobias Baudin

I kväll ska fackklubbarna vid SSAB i Borlänge och Oxelösund ta ställning till sparförslaget. Först om alla berörda fack blir överens med SSAB, kan avtalet i Luleå börja gälla.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".