Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
LÄNET

Harpest ökar i länet

Många fall av harpest
1:22 min

Hittills i år har Norrbotten haft 200 fall av harpest. Det innebär att smittskyddsenheten i Norrbotten inte behandlat så många patienter på åtminstone 20 år.

Nu vill Smittskyddet i Norrbotten få till en lösning på problemet med den stora spridningen av harpest i Norrbotten. Det med hjälp av en kartläggning för att se om särskilda faktorer spelar in när man smittas av harpest.

– Vi håller faktiskt på och räknar på det här på Smittsskyddet i Norrbotten. Vi har med oss Västerbotten och Jämtland också som har en del fall. Så vi håller på och tittar på det och se ifall vi kan hitta några gemensamma nämnare och vad som är risk för att få harpest, berättar Anders Nykvist, smittskyddsläkare.

Värst drabbade av harpest är Boden, Piteå och Älvsbyn. Undersökningen ska ske genom enkäter som skickas ut till invånare i länet. Men som tur är tror Anders Nykvist på färre smittade nästa år:

– Antagligen är det lite mindre nästa år. Åtminstone bland harar, sjukdomen kan ju spridas bland många gnagare. Just bland hararna dör populationen ut på något sätt. De som klarar sig får någon slags immunitet. Det jämförelsevis stora senaste utbrottet var 2008. Det är 4-5 år mellan topparna kan man säga.

Anders Nykvist tror heller inte att kartläggningen behöver dröja:

– Vi kämpar på allt vad vi kan. Jag skulle tippa att vi kanske kan vara klara under med sammanställningen under första halvåret nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".