1 av 2
Theres Sörvåg. Foto: Sveriges Radio Norrbotten.
2 av 2
Daniel Bergström.
Norrbotten

Låg bemanning stressar butiksanställda

1:39 min

Anställda i butiker pressas hårt av att deltider är vanliga och att tillfälliga anställningar har ökat, vilket leder till stress och otrygghet.

Facket Handels har märkt hur det står till ute på arbetsplatserna och vill därför uppmärksamma problemet.

Theres Sörvåg jobbar på en matvarubutik i Piteå, och hon berättar vilka problem det kan bli när det hela tiden kommer in nya och ovana anställda.

– Man blir hela tiden störd i arbetet. Det är mycket kundmöten, man ska vara jättetrevlig och tillmötesgående, och så har man någon som står på sidan om och ber om hjälp.

Hon menar att det skapar mycket stress samtidigt som hon också gärna vill hjälpa de nya som kommer och behöver lära sig jobbet.

Handelsfacket har frågat anställda inom detaljhandlen i hela landet och sett att det bland annat är vanligt att vara utmattad efter jobbet.

I Norrbotten har för få svarat för att man ska kunna dra några statistiska slutsatser. Men Theres Sörvåg, som även är fackligt engagerad, behöver ingen statistik för att veta.

– Det är vad vi ser i verkligheten. Det är ju riktiga människor som vi träffar, säger hon.

Sara Sällström

Nyheter P4 Norrbotten
sara.sallstrom
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista