NORRBOTTEN

Hiv-smittade och aidssjuka är anonyma

1:34 min

Idag är det Internationella världsaidsdagen. I Norrbotten bor idag ungefär 120 personer som är hiv-positiva, men långt ifrån alla vågar vara öppna om sitt virus.

Anna-Stina Svedberg arbetar med Noaks Ark, en förening som stöttar hiv-positiva, bland annat i Norrbotten. Hon vittnar om att långt ifrån alla vågar vara öppna om sitt virus.

– De som lever med hiv i Norrbotten och Västerbotten, de lever i ganska stor tystnad. Man berättar inte för andra, inte ens sina närstående. Det man är rädd för är diskriminering och stigmatisering. På arbetsplats, i barnomsorg. Man kan också ha den oron för mötet med vården. När man gör sina vanliga vårdcentralsbesök och så, säger hon.

Anna-Stina Svedberg tror att rädslan för hiv grundar sig i att sjukdomen berör på så många plan. Bland annat sexualitet och integritet.

– Det finns liksom en historia i sjukdomen, där det har fått vara ganska mycket stigma och en hel del fördomsfullhet och jag tror att det påverkar väldigt väldigt mycket. Det som påverkar på djupet kan nog väcka mycket rädsla tror jag. Det är en komplex sjukdom på det sättet, säger hon.

Inger Forsgren är riksordförande för RFHL, som står för Rättigheter, Frigörelse, Hälsa och Lika behandling. Hon är också öppet hiv-positiv och kommer själv från en liten ort där alla är fullt medvetna om det. Men inte alla kan vara lika öppna.

– De flesta hiv-positiva har ju flyttat till Stockholm, Göteborg och Malmö för där lever du ett mer anonymt liv, säger hon.

Hon berättar också om en som ringer henne en eller två gånger om året.

– Han bor någonstans i Norrbotten. Han tycker att det här är så fruktansvärt att han åker till en annan del av Sverige för att gå på sina kontroller och så viskar han till mig "nu har grannen gått, nu kan vi prata".

Slutligen konstaterar Inger Forsgren att det här är en sjukdom som finns även i Sverige och vi kan inte blunda för att den finns.

– Då behöver alla hiv-smittade bli bemötta med värdighet, vare sig det är av vård eller allmänhet, säger hon.

Beda Dahlberg

Nyheter P4 Norrbotten
beda.dahlberg
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista