Bo Hazell, som växt upp i Kiruna och Malmberget, får stipendium för sina produktioner om romer. Foto: Leif R Jansson, Scanpix (Bilden något beskuren)
Kiruna

Bo Hazell får kulturstipendium

Idag delas Stiftelsen Kulturfondens stipendium på 10 000 kr ut till författaren Bo Hazell från Kiruna.

Bo Hazell har under 20 år forskat om resandefolket i Sverige och i Europa och gjort ett stort antal radio- och teveprogram om de resandes historia och kultur.

Han har också skrivit boken "Resandefolket - från tattare till traveller" som kom ut med en kraftigt omarbetad och utökad upplaga lagom till det romska kulturåret 2012.

Bo Hazell är uppväxt i Kiruna och Malmberget, och deltog 1977 i lokalradioförsöket med Radio Malmfälten, som sedan ledde till att Sverige fick lokalradio runt om i Sverige, bland annat Radio Norrbotten i Luleå. I en dokumentärfilm 1998 intervjuar han resande som bott i Malmfälten, och i sin bok gör han flera jämförelser mellan de nationella minoriteterna romer, samer och tornedalingar - bl.a. hur de förföljts enkom till följd av sitt ursprung. I dag sitter Bo Hazell med i en referensgrupp till Den skandinaviska resandekartan, som kartlägger var de resande haft sina rastplatser, boplatser och vandringsleder.

- Bo Hazell har som journalist och författare med stor insikt skildrat resandefolkets historia och kultur. Hazell har beskrivit den starka kultur som präglar resandefolket och som bevarats trots århundraden av förföljelse och diskriminering. 2012 är det ett jubileumsår då vi särskilt uppmärksammar romerna. Det är nämligen 500 år sedan det för första gången finns dokumenterat att romer anlänt till Sverige. Under detta jubileumsår känns det därför rätt att tilldela Bo Hazell Kulturfondens stipendium, motiverar Lars O. Molins juryns beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista