1 av 2
Fiskare med en fångst av siklöja i norra Bottenviken. Dan Hansson/Scanpix.
2 av 2
Norrbotten

Bottenvikens miljö är inte botten

”Har inte nått till målet riktigt”
1:40 min

Miljön i Bottenviken har sakta blivit bättre sen 70-talet då det var stora problem med miljögifter och utsläpp.

Forskningsrapporten "Havet 2012" som Havs- och vattenmyndigheten sammanställt, visar att vattnet och faunan i Bottenviken har börjat återhämta sig.

Halterna av dioxin är fortfarande alldeles för höga, därför kvarstår rekommendationerna till kvinnor i fertil ålder att inte äta för mycket fisk fångad i Bottenviken.

– Det är ju ett av de giftigaste ämnen vi känner till och så länge vi har en sådan restriktion så har vi inte nått målet att ha en bra havsmiljö, säger Johan Wikner, miljöanalytiker på Havsmiljöinstitutets enhet vid Umeå universitet.

Det är gamla industritomter där man behandlat eller förädlat trä, som tros vara miljöboven när det gäller läckage av dioxin som rinner ut i Bottenviken. Både Naturvårdsverket och Länsstyrelsen arbetar med att hitta dessa anläggningar och sedan hitta finansiering för att sanera marken från dioxin och andra miljögifter.

Till skillnad mot Östersjön, är det inga större problem med övergödning i Bottenviken. Och trots dioxinet, så har halterna av miljögifter minskat:

– Det har ju förbättrats betydligt och därmed har ju nivåerna av såväl havsörn som vikaresäl ökat de sista 20 åren, säger Johan Wikner.

Tillväxten av vikaresäl går dock inte lika fort som den skulle kunna göra.

Forskarna tror att orsaken kan vara genetisk eller att det fortfarande är miljögifter som hämmar tillväxten av vikaresäl.

Den vilda laxen fortsätter minska, men siklöjan är på g:

– När det gäller siklöjan så har vi haft en minskning ett tag, men nu var det en stor årsklass 2009, så i bästa fall kan ju siklöjan kanske öka framöver här. Det är ju bra för de som fiskar siklöja och för de som gillar löjrom, avslutar Johan Wikner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".