1 av 7
Krister Tano demonstrerar sin förkylningsspray. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
2 av 7
3 av 7
4 av 7
5 av 7
Krister Tano i kylrummet. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
6 av 7
7 av 7
Krister Tano är forskare, läkare och läkarutbildare. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Norrbotten

Revolutionerande hjälp vid förkylningar

1:40 min

En nässpray som förebygger, lindrar och bryter ned din förkylning – visst låter det som ett rent önsketänkande. Men en sådan spray – utvecklad i Norrbotten – är på väg.

Det är forskaren Krister Tano som efter många års tester och forskning identifierat ett enzym som har de önskade effekterna.

– Det verksamma enzymet finns naturligt i bland annat honung, säger han.

Krister Tano är läkare vid Sunderby sjukhus, men också lektor vid Umeå Universitets decentraliserade läkarutbildning i Sunderbyn. Det har skapat möjligheter att systematiskt studera varför vissa personer har bättre motståndskraft mot förkylningar.

– Jag började intressera mig för små barns öroninflammationer och har fortsatt i 10 år att forska, säger Krister Tano.

Nässprayen har under många år testats på en rad olika försöksgrupper och resultaten är lovande, men det gäller att bevisa att den fungerar. Kan den förebygga öroninflammationer och förkylningar?

– Jag hoppas med de vetenskapliga studierna få veta om det går att bevisa att sprayen har de här effekterna, för då har vi en unik produkt, säger Krister Tano.

Om ett år kan nässprayen vara på väg till apoteken. Det finns investerare både i Norrbotten och Västerbotten, som är intresserade av att satsa i produkten och att marknadsföra den.

– Det vore otroligt roligt om man kunde hitta en helt ny infallsvinkel till att tackla förkylningsproblematiken, avslutar Krister Tano.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista