Första dagen för blivande militärer

1:47 min

Idag var det inryckning för ett 60-tal unga kvinnor och män som tänkt sig en framtid inom den svenska försvarsmakten. Den tre månader långa Grundläggande Militära Utbildingen (GMU) drog idag igång på F21.

Efter avslutad och godkänd utbildning kan sedan deltagarna se fram emot ett jobb inom den svenska försvarsmakten.

Det här lockade bland annat Truls Axelsson från Lund som fick börja dagen med att hämta ut den utrustning som kommer att användas under utbildningen. Och det var en hel del.
--Jag visste inte att vi skulle behöva så mycket saker, men bättre för mycket än för lite, säger 19-årigen från Skåne

Det är totlat 63 stycken unga män och kvinnor som idag gör sin första dag på den Grundmilitära Utbildningen på F21 i Luleå. Och de har mycket att stå i så här den första dagen. De ska registerars, skrivas papper, men framför alla så ska all utrustningen hämtas ut.

Allt ifrån träningsskor till underkläder, varma vinterjackor, skyddsvästar, hjälmar och sovsäckar. Självklart också den klassiska militärkängan av modell -90.
-- Det verkar vara riktigt rejäla saker och det känns bra! Det var ju lovat -15 grader senare i veckan och igår så var det +2 hemma i Lund och då frös jag som en hund. Men det ska bli kul att prova på hur det är att sova utomhus i tillexempel -15, säger Truls Axelsson

 Vad är det som lockar med att utbilda sig till militär?
--Det lät spännande. Det är bra ledarskapsutbildning och jag vill gärna jobba vidare inom försvaret och göra en skillnad i världen inte bara ha ett jobb som bringar en inkomst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista