1 av 2
Foto: Jochen Lübke/Scanpix
2 av 2
Kerstin Kemlén tror att de försvunna döda hästarna till stor del har grävts ner utan att det registrerats.

Försvunna hästar kan ha grävts ner

1:44 min

Det är inte troligt att norrbottniska hästar smugglas utomlands för att slaktas.
Den senaste köttskandalen har väckt frågan om de tusentals svenska hästar som saknas i statistiken över döda djur – återvänder som kött till våra matbord.

Länsveterinären Greta Wilhelmsson-Alexis tror inte att det i så fall gäller norrbottniska djur.

– Det ju historien med Findus' lasagne som har satt igång de här spekulationerna, men jag tror inte att några hästar härifrån förs utomlands. Det är så långa transportsträckor att det inte blir ekonomiskt lönsamt, säger hon.

Varje år försvinner tusentals svenska hästar spårlöst. Det visade en kartläggning som Hästnäringens nationella stiftelse och Jordbruksverket gjorde för ett par år sedan.

Sverige är Europas näst häst-tätaste land. Ungefär 360 000 hästar finns det här, varav 6000 i Norrbotten. Men det är bara en grov uppskattning. Därför blir också uppskattningen av antalet "försvunna hästar" vansklig.

Kerstin Kemlén är van att hantera både hästar och statistik. Hon är utbildad systemvetare – och jobbar med kundkontakten vid det nyöppnade hästkrematoriet i Klöverträsk, utanför Luleå. Kerstin Kemlén säger att 4000 till 9000 hästar som årligen försvinner i statistiken – kan betyda flera olika saker.

– Många hästar i Norrbotten är begravda utan att länsstyrelsen har arkiverade beslut på det. Det finns också hästar som har hemslaktats, där ägaren behåller köttet själv. De finns inte heller redovisade.

I stora områden krävs inte ens tillstånd för att gräva ner hästen på gården. Så är det till exempel i hela Norrbottens inland. De hästarna syns inte heller i statistiken.

– Det finns en massa gluggar i de fakta som vi utgår ifrån. Ingen vet ju hur många hästar som finns i Norrbotten och då kan vi inte heller veta hur många som faktiskt blir nergrävda, eller som slutar som till exempel björnåtel, säger Kerstin Kemlén.

Samed Salman

P4 Norrbotten
samed.salman
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista