LKAB: ”Fusket var välplanerat”

1:30 min

Det statliga gruvbolaget LKAB har i dag varslat 20 personer i Kiruna om avsked. Orsaken är att de har fuskat med tidsrapporteringen och därmed fått för mycket i lön.

Enligt informationschef Anders Lindberg har det pågått under minst ett par år.

– De har gjort ett så pass grovt brott mot avtalet mellan arbetsgivare och arbetstagare så avsked var det enda möjliga resultatet. Man har visat att det inte går att ha förtroende för de här personerna, säger han.

Det handlar om totalt 20 gruvarbetare som har jobbat med utbyggnad av el, vatten och ventilation i Kirunagruvan.

Enligt LKAB:s utredning har de i skiftlag om sju personer turats om att låta en person registrera arbetstid för de övriga som har kunnat stanna hemma under helgerna.

Det här ska arbetsledningen inte ha känt till.

– I och med att det har skett under helgerna när arbetsledningen inte har varit på plats. Det har varit välplanerat och därför har vi inte kunnat upptäcka det tidigare, säger Anders Lindberg.

Nu väntar överläggningar med facket och avskeden träder i kraft tidigast om en vecka.

Det är ännu oklart om det blir någon polisanmälan av det här.

– Det är lite för tidigt att säga, vi vill först hålla de här överläggningarna med facket, säger LKABs informationschef Anders Lindberg.

Hur stora belopp handlar det om som betalats ut felaktigt till de här personerna?

– Det är betydande belopp, men de exakta summorna håller vi mellan oss och de inblandade.

Kommer LKAB att begära tillbaka de här pengarna?

– Vi vill i första hand se en frivillig lösning för en återbetalning av de här beloppen, men det är också någonting som vi lämnar till överläggningarna med de inblandade.

Kommer LKAB att titta på övriga delar i verksamheten för att se om det sker liknande saker där?

– Vi har faktiskt gjort en väldigt omfattande kartläggning och det är skönt att kunna säga att vi inte har sett någonting liknande. Det här är ett unikt fall, säger Anders Lindberg.