Kiruna

Gruvtolvan: ”LKAB smiter undan ansvar”

7:11 min

Facket Gruvtolvan i Kiruna ifrågasätter att LKAB valt att varsla 20 medarbetare om uppsägning efter fusket med tidrapporteringen.

– Vi har ännu inte fått varslet formellt, men vi kommer att att ogiltigförklara avskedandet eftersom vi inte fått någon skälig grund, säger Gruvtolvans ordförande Jan Thelin.

Enligt LKAB har företaget och arbetsledningen varit helt ovetande om fusket, där arbetstid rapporterats utan att de anställda varit på plats, vilket ska ha skett under flera år.

– Vi tycker att ledningen varit väldigt snabb med att friskriva sig från ansvar. Man säger att man inte känt till det, men tid har ju blivit attesterad och det är väldigt mycket övertid som är gjord, så har man inte uppmärksammat det är det jättedåligt.

Företaget och facket kommer nu att inleda förhandlingar, vilka kan bli svåra om man lyssnar på Gruvtolvans ordförande.

– Det känns som vi kommer längre och längre bort ifrån varandra. Vi försvarar inte handlingen men vi är tveksamma till att man som arbetare ska ta hela ansvaret i det här, säger Jan Thelin.

– Man borde sett det här långt tidigare om man haft någorlunda koll på att övertid springer iväg så här. Då hade vi kanske inte suttit i avskedsförhandlingar där 20 man plötsligt ska sparkas, utan istället disciplinära åtgärder. 

Hur mår de som varslats om uppsägning?

– Det är ju en livskris för många och de flesta mår skitdåligt. De målas ut som brottslingar när det här är ett problem både för företaget och för oss.