50 miljoner till utveckling av gruvnäringen

1:26 min

Idag presenterades mineralstrategin som enligt regeringen ska skapa hållbara gruvsamhällen. Men Kirunas socialdemokratiska kommunalråd Kristina Zakrisson hade väntat sig mer.

– Framför allt har de pratat om att de verkar ha förstått det här med bostadsbyggandet. Men det är ju väldigt magert. Boverket får i uppgift att se vilka hinder som finns för byggandet, ja men det är ju ekonomin, säger hon och fortsätter:

– Jag skulle vilja att mineralstrategin börjar med att man säger, att om man ska öppna en ny gruva, så ska man först och främst göra en samhällsekonomisk konsekvensanalys. Vad betyder det här för orten, regionen och landet?

Regeringen har lagt fram sin mineralstrategi och Centerpartiets näringsminister Annie Lööf säger bland annat att hon inte vill ha samhällen dit arbetare åker enbart för att jobba.

– Det är därför vi lägger ett antal uppdrag för att förbättra bostadsfrågan till exempel så att man betalar inkomstskatten i den kommun som man faktiskt jobbar. Det är en viktig del för att skapa just hållbara gruvsamhällen, säger hon.

Ett annat uppdrag går till länsstyrelsen i Norrbotten som ska jobba för att förbättra dialogen mellan gruv- och rennäring.

Det rör sig om 50 miljoner kronor som under en treårsperiod ska satsas för att utveckla den svenska gruvnäringen.

– Strategin är ett sätt att samla de olika aktörerna i samhället, från industrin till miljöorganisationer, för att ha en gemensam målsättning framåt för hur vi ska bygga lokalt hållbara samhällen kring gruv- och mineralnäringen, säger Annie Lööf.