Luleå

Nya vakter ska hålla ordning i Norrbotten

1:50 min

Det är stor brist på ordningsvakter i delar av Norrbotten, men i morgon avslutar 22 nya ordningsvakter en två veckor lång utbildning hos polisen.

De blivande ordningsvakterna har själva betalat drygt 7 000 kronor för sin utbildning.

Till skillnad mot en väktare får ordningsvakter avvisa och omhänderta personer. Det kan också handla om att rädda liv och fysiken spelar viss roll. En ordningsvakt måste orka.

– Vi härmar proven när man söker till polisen. Att man ska kunna springa två kilometer på en viss tid och då dra en 77-kilos docka, för att visa att man orkar. Det är ju för att man ska kunna rädda liv och flytta utslagna personer, säger polisen Martin Wass.

Han intervjuade närmare hälften av de 98 personer som sökte utbildningen och vet precis vilka egenskaper som gäller.

– De ska kunna föra en dialog och kunna kommunicera. Viljan att förstå och att vara en lyssnande person är viktigt. Samtidigt är det viktigt att vara handlingskraftig när dialogen inte fungerar eller inte hinns med. Man kan komma rakt in i ett slagsmål och då måste man kunna agera, säger Martin Wass.

I lektionssalen i polishuset i Luleå diskuterar de 22 blivande ordningsvakterna etik och kroppspråk med två poliser. Om en ordningsvakt kan le utan att verka feg och hur tatuerad en ordningsvakt kan vara.

En av de blivande ordningsvakterna är Mubariz Musayev från Azerbajdzjan, men alla kallar honom Mobo. Han bor i Malmberget och har varit polis i sitt hemland och talar många språk.

– Jag kan fem olika språk och det är bra. Jag talar azeriska, svenska, engelska, turkiska och ryska och det hjälper mycket. Om folk som inte talar svenska eller engelska kommer hit, hamnar på krogen och det händer någonting, så är det lättare för mig att komma fram och lösa problemet snyggt, säger Mobo.

98 sökte utbildningen, 22 kom in, fem av dem är kvinnor.

Nathalie Ylitalo från Luleå har bland annat jobbat i restaurangbranschen och med olika större events. Hon vill gärna jobba på större festivaler och sportevenemang.

– Ordningsvakter är ju där för säkerheten, inte för att vara dum mot någon. Jag är ju ganska kort, 1.60, och vet att folk kommer att gå fram till mig och säga "du är tjej, du är liten, du klarar ingenting". Men jag kan bolla hö med Luleå Eskimos i åtta timmar och klarar det minst lika bra som grabbarna i laget om inte bättre. Konditionen och styrkan är inget problem, säger hon och poängterar att 90 procent av det som krävs för att lösa en konflikt är kommunikation.