KIRUNA

LKAB:s utsläpp kan bli dyra för staten

1:44 min

EU-kommissionen vill bötfälla Sverige för de stora utsläppen från LKAB:s anläggning i Svappavaara. Över 100 000 kronor per dag kräver kommissionen att svenska staten ska böta fram till dess att LKAB stoppar sina kraftiga utsläpp.

Reningsanläggningen i Svappavaara är 30 år gammal och släpper ut flera giftiga och miljöskadliga ämnen helt orenat ut i naturen.

Enligt ett EU-direktiv skulle LKAB redan för många år sedan ha ansökt om ett miljötillstånd för Svappavaara och senast 2007 skulle bästa tillgängliga reningsanläggning ha suttit på plats i gruvfabriken. För sex år sedan alltså.

För ganska precis ett år sedan fälldes Sverige i EU-domstolen för att flera industrianläggningar fortfarande saknade det miljötillstånd som krävs.

Igår beslutade EU-kommissionen återigen att dra Sverige inför domstol en gång till. Det eftersom att två industrianläggningar fortfarande saknar miljötillståndet. Förutom gruvan i Svappavaara också Surahammars bruk.

Den här gången kan det bli dyrt för de svenska skattebetalarna. I ett pressmeddlande skriver EU-kommissionen att man yrkar på vite på 14 912 euro per dag, fram till dess att Sverige följer domen.

Över 100 000 kronor per dag alltså, fram till dess att LKAB fått ett nytt miljötillstånd och fixat reningen i Svappavaara.

Utöver det kräver kommissionen 4 893 euro per dag räknat från när förra domen kom för ett år sedan.

Det innebär att om blir det en fällande dom även den här gången så har det redan tickat upp i 15 miljoner kronor så här långt.