Norrbotten

Fortsatt hög ungdomsarbetslöshet

2:13 min

Ungdomsarbetslösheten i Norrbotten har minskat något jämfört med för ett år sen, men fortfarande saknar var femte ungdom mellan 18 och 24 år ett jobb.

Så här har det sett ut under många år nu konstaterar Göran Nilsson, som är marknadschef för arbetsförmedlingen i norra Norrland.

– Det är på en väldigt hög nivå och de som blir långtidsarbetslösa bland ungdomar är oftast de som har en dålig skolunderbyggnad, alltså i princip inte slutfört sitt gymnasium.

3 300 norrbottningar mellan 18 och 24 år är utan arbete. Det motsvarar 20 procent eller var femte ungdom. Och så här har det sett ut under många år nu, inte bara i Norrbotten, och enligt Göran Nilsson beror det till stor del på att var tionde ungdom idag saknar slutbetyg från gymnasiet.

Utan gymnasiebetyg är det svårt att få jobb, säger Göran Nilsson och även med ett slutbetyg kan det vara kärvt - för arbetsgivarna ställer högre och högre krav på kompetens.

Dessutom drabbas de unga hårdast när arbetslösheten stiger.

– Det är inget nytt fenomen att ungdomar är de som kommer sist in när man rekryterar och de som åker först ut när det blir uppsägningar och varsel.

Och det här märks i statistiken. I Kiruna där arbetsgivarna skriker efter arbetskraft är också ungdomsarbetslösheten låg, bara 9,5 procent. I Haparanda är samma siffra 31,2 procent.

Enligt Göran Nilsson finns det bara en väg att gå för att vända trenden med hög ungdomsarbetslöshet.

– Vi måste få en reformering av hela utbildningsväsendet, av grundskola och gymnasieskola.

Den fungerar inte bra som den är idag, menar du?

– Nej, det kan man ju inte påstå när 10-11 procent av varenda årskull slutar gymnasiet utan ett slutbetyg, säger Göran Nilsson.