Luleå

Handlare bryter mot tobakslagen – säljer knarktillbehöret blunt wrap

5:52 min

Starkt smaksatta cigarettpapper som är till för att röka narkotika, så kallade blunt wraps, säljs i en kiosk i centrala Luleå. Produkten saknar svensk varningstext och bryter mot tobakslagen.

Produkten som säljs helt öppet i en kioskbutik i centrala Luleå heter blunt wraps. Blunt är engelsk slang för en marijuana-cigarett och wraps står helt enkelt för omslag.

Eftersom blunt wraps inte innehåller droger är de lagliga att sälja, men det bruna pappret är gjort av tobak och då måste handlaren följa tobakslagen.

Den förpackning som P4 Norrbotten köpte i butiken saknar varningstext på svenska, vilket lagen kräver. Varningstexter på tobaksprodukter inom EU måste vara på landets språk och täcka 30 procent av den mest synliga sidan. 40 procent av den näst mest synliga sidan av förpackningen ska täckas av varningstext.

I Stockholm har länsstyrelsen fått bort knarktillbehören från butikerna, bland annat genom att uppmärksamma sådana regelbrott. Men i Luleå är det inte ett prioriterat ärende. Kontroller görs en gång om året eller efter att man fått in en anmälan.