LANDSTINGET

Fler akuta kejsarsnitt än planerade i Norrbotten

1:40 min

De akuta kejsarsnitten är fler i Norrbotten än de planerade snitten. Tvärtemot landet i övrigt där de planerade och mindre riskabla snitten är vanligare. Trots det är det inte fler barn som dör eller blir sjuka i samband med förlossningarna.

Norrbotten har länge legat under riksgenomsnittet vad gäller antalet kejsarsnitt per år. Däremot så görs fler akuta än planerade kejsarsnitt här, om man jämför med rikssiffrorna där det är tvärtom.

– Vi är inte perfekta men vi försöker göra ett så gott jobb vi kan, säger Anna Pohjanen är verksamhetschef vid kvinnokliniken på Sunderby sjukhus.

2012 gjordes 312 kejsarsnitt i länet. Av dem var bara 129 planerade, medan 183 var akuta. Det trots att riskerna vid ett akut snitt förståss är mycket högre.

Men Anna Pohjanen menar ändå att kvinnan själv har mycket att säga till om, när det gäller om hon ska föda vaginalt eller med kejsarsnitt.

– Däremot är det inte så att man kan komma och beställa ett kejsarsnitt bara för att man tycker att det är en verkar som en käck läsning, påpekar hon.

På Sunderby sjukhus tänker man fortsätta vara restriktiv med kejsarsnitten. Sedan ett halvår tillbaka får inte längre en läkare ensam säga ja till ett planerat snitt.

– Vi sitter ned tillsammans och resonerar om kvinnans situation och så mynnar det ut i en rekommendation, berättar Anna Pohjanen.

Hon tillägger att samtidigt som siffrorna visar att man är med restriktiv till kejsarsnitt i Norrbotten så får inte fler kvinnor bristningar vid förlossningarna här. Det är inte heller fler barn som blir sjuka eller dör i samband med förlossningarna i länet.