Rekordvarmt i Norrbotten denna februarivecka

4:36 min

Vi har en rekordvarm februarivecka att förvänta oss i Norrbotten. Just nu är det plusgrader i hela länet och cirka tio grader varmare än normalt vid den här tiden på året. Och på onsdag kan det bli fråga om "all time high", när det handlar om varma temperaturer.

Alla norrbottningar som fått höra takdropp de senaste dagarna och funderat på om det inte är en ovanligt tidig vårvinter får nu känslan bekräftad av Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI:

– Det är ovanligt milt med temperaturer mycket över det normala!

När Sofia Söderberg tittar på sina väderkartor är det just nu plusgrader i hela länet och på onsdag ska det bli ännu mildare.

– Om vi kommer upp mot plus tio grader i södra kustlandet och plus åtta grader i norra kustlandet så innebär det rekord, konstaterar Sofia Söderberg som tittat på uppmätta och registrerade temperaraturer genom tiderna.

För inlandet och södra fjällen innebär nio plusgrader rekord och för de allra nordligaste graderna räcker det med sex plusgrader för ett säsongs-värmerekord på onsdag.

Detta är den första av tre sportlovsveckor i Norrbotten och skolbarnen i kusten kan förvänta sig en mild vecka som desstuom innebär solchanser. I fjällen förväntas dock busväder under natten mot tisdag med hårda vindar, snöfall eller regn, vilket också innebär besvärligt väglag.

När det handlar om temperaturer ska alla som njuter av milda temperaturer passa på att njuta. Till helgen ska det enligt SMHI:s prognoser slå om, blir rejält kallt ner mot 20 minusgrader, vilket är under den normala temperaturen för åren.