Luleå

Folkhälsoprojekt splittrar politikerna

1:22 min

Politikerna är överens i sak, men inte hur det ska betalas. Det handlar om friskvårdsprojektet "Från Soffan Till Promenaden" som Notviken IK i Luleå vill genomföra.

Alla partier i kommunstyrelsens arbetsutskott utom Moderaterna vill att pengarna ska tas från kommunstyrelsens anslag för oförutsedda utgifter.

Anders Josefsson, som är gruppledare för Moderaterna i Luleå, vill att pengarna tas ur den pott på fyra miljoner kronor per år som är avsatt till folkhälsoinsatser, men idag kan de pengarna bara användas inom kommunens förvaltningar.

En ändring år på gång, men den går inte tillräckligt snabbt, så Anders Josefsson vill börja om från ruta ett med ärendet så att det går att komma åt pengarna i folkhälsopotten redan i år.

– Jag vill ge dem pengarna, för jag tror på projektet, men jag vill att pengarna ska tas från den pott vi avdelat för folkhälsoinsatser, säger Anders Josefsson.

Målsättningen med projektet "Från soffan till promenaden" är att nå de som inte annars är fysiskt aktiva.

Det är tänkt att genomföras i bred samverkan med olika aktörer som vårdcentralen, pensionärsföreningar, Cykelfrämjandet och Korpen Luleå.

Landstinget bidrar med 120 000 kronor per år och kommunen med 40 000 kronor per år.