Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.

Räntepengar räddar Northland tillsvidare

1:21 min

Krisande gruvbolaget Northland Resources har fått tillstånd att avvända cirka 38 miljoner kronor som finns på ett hittills spärrat konto. Det gör att produktionen i Kaunisvaara enligt företaget ska vara säkrad ett tag framöver.

– Northland genomgår nu en utmanande period, men jag är övertygad om att vi snart kommer att kunna presentera en långsiktig finansiell lösning för Kaunisvaaraprojeket, säger företagets vd Karl-Axel Waplan i ett pressmeddelande.

Samtidigt presenteras bolagets bokslut som visar på en storförlust för förra året på drygt 150 miljoner kronor.

Fakta: Krisen i Northland

Northland har hamnat på obestånd till följd av skenande kostnader för att få igång produktionen av järnmalm i Kaunisvaara i Pajala och för att färdigställa ett projekt i hamnen i Narvik, Norge.

Koncernen har ansökt om rekonstruktion för tre svenska dotterbolag: Northland Resources AB, Northland Sweden AB och Northland Logistics AB, med utestående skulder på över 560 miljoner kronor, varav merparten redan har förfallit till betalning.

Northland-aktien har handelsstoppats på Torontobörsen och på Oslobörsen har aktiernas värde nästan helt raderats.

Bolaget har cirka 12 000 svenska småsparare bland sina aktieägare.

Källor: Northland, Avanza (TT).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista