Fyrkanten

Ekonomiprogrammet populärt i gymnasievalet

4:41 min

Nu kan man se trenderna i de gymnasieval som niondeklassare i Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn gjort: Ekonomiprogrammet seglar upp som ny vinnare när det handlar om popularitet medan frisörprogrammet dalar.

I Fyrkantenområdet, det vill säga Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn, har sammanlagt 1 462 elever sökt gymnasiet. 17,4 procent av eleverna har i det här läget inte godkända betyg i alla ämnen som krävs för att man ska komma in på ett program. Det är exakt samma procentsats som vid den preliminära antagningen i fjol.

Under våren har eleverna chans att läsa upp sina betyg och ifjol landade det på att tio procent inte var behöriga till gymnasiet.

Söktrycket ligger framför allt på de högskoleförberedande teoretiska programmen, men i Fyrkantenområdet finns i ändå sökande till samtliga platser på de praktiska yrkesförberedande programmet - vilket inte är fallet i övriga landet där platser gapar tomma.

Frisörprogrammet som förut var ett riktigt poppisprogram, med stor konkurrens om platserna, dalar kraftigt när det handlar om intresse bland elever.

Vårdprogrammet ökar en aning och även teknikprogrammet har ett högre söktryck än de senaste åren.

Med 117 sökande till 62 platser är det ekonomiprogrammet som är den solklara vinnaren när det handlar om populäraste gymnasieprogram bland elever i Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn.

– Det är en bra och bred högskoleförberedande linje, säger Mattias Kerttu, rektor med ansvar för bland annat ekonomiprogrammet vid gymnasiebyn i Luleå.

Han tror att det stora intresset kan innebära att det blir ett utökat antal ekonomiplatser vid gymnasiebyn i Luleå till hösten.

Den slutgiltiga fördelningen av platser till respektive gymnasieprogram sker i april och det är under vecka 17 som 15-åringarna får sina preliminära antagningsbesked till gymnasiet.