Haparanda

Haparanda vill storsatsa för att vända utvecklingen

1:58 min

En ny påkostad multiarena, integrerad med ett köpcenter och ett gymnasium. I utflyttningskommunen Haparanda vill politikerna bygga ihop stan med finska Tornio.

I går, på Folkets hus i Haparanda, presenterades två olika förslag på hur projektet kan förverkligas.

En av många Haparandabor som var där var Harald Dahlgren och han tyckerv att man tänker för stort.

– Det är bara att titta bakåt. Sen Ikea etablerade sig så har vi minskat med 400 personer i Haparanda. Alla sa, även jag, att nu kommer befolkningen att växa - men nej.

De två förslagen som presenterades fick både kritik och applåder.

Det handlar om förslag på vad exakt det är man ska bygga längs med den svenska gränsen i Haparanda, som sen ska fungera som en länk till det finska köpcentret i Tornio.

De två olika förslagen har tagits fram av två helt separata grupper av arkitekter och byggföretag.

Båda två vill se ett nytt gymnasium och en multiarena och hoppas på att skapa mellan 100 till 200 nya arbetstillfällen, men annars är förslagen ganska olika.

I det första förslaget, som har bland annat har tagits fram av PEAB, vill man bygga butikslokaler separata från arenan.

Förslag nummmer två däremot, som tagits fram av Avalanche Capital, vill bygga ihop skolan och arenan med ett köpcenter och ett hotell.

Och det andra förslaget vill också att multiarenan ska bli Asplövens nya hemmaplan, medan det första förslaget tror att det blir billigare att rusta upp arenan som finns idag.

Tanken är att kommunen ska hyra gymnasiet och multiarenan, vilket förslag det än blir. Det första förslaget har ingen exakt prislapp i nuläget, men det andra förslaget kommer att kosta Haparanda omkring 18 miljoner kronor om året att hyra in sig på.

Den 11 mars ska kommunen rösta för att se om något av förslagen kommer att bli verklighet, och kommunalrådet Gunnel Simu (S) säger att Haparanda måste våga satsa.

– Vi kan aldrig spara oss ur en kris. Vi måste göra någonting för att vända utvecklingen.

– Fortsätter vi att tappa 100 personer varje år så innebär det mellan fyra och fem miljoner mindre i vår kommunkassa och då måste vi spara, säger Gunnel Simu (S).