Skidprofilen Peter Larsson om dopningsmisstankar: Smickrande

3:23 min

Peter Larsson från Luleå var känd för sina höga blodvärden under sin framgångsrika skidkarriär. Men han oroas inte för att bli utpekad som dopad i kvällens Uppdrag granskning i SVT.

Ikväll sänds SVT:s Uppdrag granskning om bloddopning under 90-talet och enligt uppgift ska många kända namn offentliggöras som fuskare.

En som under sin karriär, med bland annat sex världscupsegrar, blev känd för sina extremt höga blodvärden var Peter Larsson. Men han är inte orolig för att bli misstänkliggjord efter kvällens program.

– Jag skulle ta lätt på anklagelser för jag vet ju att jag aldrig fuskat med dopning eller något annat i hela mitt liv.

Under sin aktiva karriär hände det att Peter Larsson fick startförbud på grund av otillåtet höga blodvärden.

– Under OS i Salt Lake City var det väldigt nära att jag fick startförbud, men vid kontrollblodprovet låg mitt värde på 175 vilket var precis det tillåtna. Då var jag 22 år, väldigt ovärldsvan och det där kom ju som en chock för mig.

Senare samma säsong fick dock Peter Larsson erfara konsekvenserna av att ligga över det tillåtna blodvärdet.

– Jag startförbund vid Stockholmssprinten eftersom mitt värde låg för högt då.

Det här var uppgifter som kom ut i media och naturligtvis snurrade rykten om bloddopning.

– Då var det en skolsköterska i Malmberget som kom ihåg att jag gått skidgymnasiet där uppe. Hon gick in och kollade i sina journaler och där kunde man se att jag hade samma höga blodvärden redan som 16-åring.

Peter Larsson ser fram emot kvällens Uppdrag granskning.

– Först och främst spännande ta del av bevisen som Janne Josefsson säger sig ha. Och många av de rykten som cirkulerat i mina kretsar överensstämmer med det jag tagit del av i media.

Att det norska skidlandslaget skulle ha varit inblandade är dock något som förvånar Peter Larsson.

Inge Bråten var förbundskapten för det norska skidlandslaget i början av 90-talet och svenska förbundskapten 2005-2007 under Peter Larssons aktiva period.

– Jag och Inge blev vänner och när vi pratade om hans tid som förbundskapten i Norge sa han att de använde alla tillåtna medel men aldrig gick över gränsen.

Risken att Peter Larsson själv blir anklagad för fusk tar han lätt på.

– Jag vet att jag aldrig fuskat i hela mitt liv. Så jag blir i så fall smickrad att man tycker jag åkt så fort att jag varit uppe i dopningsklassad hastighet.