Skidgymnasister i Gällivare känner inte igen sig

1:40 min

Elever på Gällivare skidgymnasium har reagerat starkt på uppgifterna om att det förekommer nollning och kränkande behandling på skolan. P4 Norrbotten har träffat sju tjejer som inte känner igen sig i den bild som har målats upp.

– Jag tycker media har gett en väldigt tråkig bild av oss i Gällivare. Det här handlar om andra skidgymnasier i Sverige och ändå är det vi som har fått skulden för det tycker jag, säger Lisa Vinsa som går i årskurs 2 på på skidgymnasiet.

Det har tidigare rapporterats att det förekommer nollning och kränknande behandling av elever på flera skidgymnasier i landet. Bland annat ska elever ha tvingats strippa inför andra. Skidgymnasiet i Gällivare har också pekats ut.

P4 Norrbotten har träffat sju längdskidåkande tjejer som går på Välkommaskolan i Malmberget och de tycker att det är en felaktig bild av skolan som målas upp i media.

– Jag känner inte alls igen mig i det här, säger Helena Lundkvist som går i årskurs 3.

Lars-Gunnar Pettersson är tränare på längdskidgymnasiet i Gällivare.

Tror du att det kan förekomma nollning, mobbning, här?

– Med hundraprocent säkerhet, det kan ingen säga. Vi är ju inte tillsammans 24 timmar om dygnet. Men eftersom vi intervjuar och pratar med elever hur de upplever det, så känner jag när jag pratar med kollegorna att vi inte kan påstå att vi har sett någon antydan av det, säger Lars-Gunnar Pettersson.