Luleå

Tuffa tester för sommarjobb som brandman

7:13 min

Har du vad som krävs för att bli brandman? Det fick i dag 12 brandmannaspiranter reda på när de gick igenom de tester som krävs.

Målet för aspiranterna är att i sommar arbeta som semestervikarie på någon brandstation.

De 12 aspiranterna genomgick sex olika fysiska tester som bygger på arbetsrelaterade moment i brandammayrket för att få reda på om de når upp till de högt ställda kraven i yrket.

Testerna leddes av Ann-Sofi Lindberg på som arbetar testcentret Winternet i Boden. Hon har forskat och tagit fram ett test som ska sätta stansarden på brandmännens fysiska krav och körde hårt med aspiranterna i Arcushallen.

– Ja det gör vi, de ska göra sitt allra bästa under fystesterna, säger hon.

Testerna och gränsvärdarna är lika för kvinnor och män.

– Kvinnor ska ju genomföra samma arbete som män och då är det ju rimligt att det är samma fysiska krav.

Bara två av tolv aspiranter var kvinnor, men att ge sig in i en traditionellt mansdominerad yrkeskår är inget som bekymrar Luleåtjejen Sara Lindfors som har en bakgrund som idrottare på hög nivå.

– Man ska ju klara av testerna och då blir man accepterad. Jag har inget emot att arbeta med män, jag tycker det brukar fungera jättebra.

En annan som hittat till Arcushallen för att testa för jobbet som brandman var Anders Lomgård som gjort resan ända från Norrtälje:

– Jag vill känna att jag gör någon nytta och göra en insatts för samhället. Dessutom är det ett varierande jobb så det är mycket som lockar med att bli brandman.