Kiruna

LKAB: Fuskande gruvarbetare får gå

1:52 min

Nu står det klart att 20 gruvarbetare i Kiruna, som avslöjades med att ha fuskat med tidsrapporteringen, inte får jobba kvar inom LKAB. Gruvarbetarna säger upp sig själva.

Avtalet mellan facket och företaget innebär att personerna säger upp sig själva och blir skyldiga att betala tillbaka en viss summa pengar.

– Vi har kommit överens om att anställningarna är avslutade och att det kommer att ske en ekonomisk reglering. Därmed tycker vi från LKAB:s sida att det här fallet är utagerat, säger Lotta Fogde som är kommunikationsdirektör.

Hur mycket måste de betala tillbaka?

– Det väljer vi att inte gå in närmare på, utan det är en sak mellan företaget och de inblandande, säger hon.

För en vecka sedan gick gruvbolaget ut med beskedet att 20 personer i Kirunagruvan varslades om avsked, sedan det hade avslöjats att de fuskat med sina tidsrapporteringar och därmed fått ut felaktiga löner under minst ett par års tid.

Efter tre dagars förhandlingar kom facket och företaget överens under onsdagen.

– Under överläggningarna har samtliga 20 inkommit med ansökan om avsked och från företagets sida har vi godtagit det. Vi tycker att det är en bra lösning att de inblandade har erkänt att de har agerat felaktigt och själva tagit konsekvenserna av det, säger Lotta Fogde.

Avtalet innebär också att gruvbolaget avstår ifrån att göra en polisanmälan. Dessutom blir det svårt för de inblandade att återvända till företaget i framtiden.

– Att vi inte vill att de här personerna ska arbeta kvar på LKAB, innebär också att vi kommer att vara väldigt noggranna ifall de skulle vilja återinträda i företaget på ett eller annat sätt i framtiden.

Och om de jobbar hos en entreprenör, hur ställer ni er till om de i så fall vill jobba innanför LKAB:s grindar?

– Det tror jag i nuläget skulle vara svårt, säger Lotta Fogde.

Jari Söyrinki är ordförande för gruvgruppen, som är en del av fackklubben Gruvtolvan:

– Vi har nått en uppgörelse och vi kommer inte att kommentera innehållet, säger han.