Charlotte Kalla inspirerar - fler och fler norrbottningar åker längdskidor

1:17 min

Det säljs fler och fler längdskidor i Norrbotten. Det här hänger ihop med ett klart ökat intresse för längdskidsporten.

Skidförsäljaren Per Johansson på Intersport i Luleå, säger att trenden i butiken är tydlig.

– Främst yngre som börjar åka mer och mer, och framför allt på skateskidor. Fler och fler som vill börja åka längd helt enkelt, säger Per Johansson.

En rundringning till flera sportbutiker runt om i länet - till Kiruna, till Kalix och till Luleå - visar att alla av dem har ökat försäljningen av längdskidor under de senaste åren. Snittet verkar ligga på kring 15-20 procents ökning på ett par år, medan endel av affärerna har ökat betydligt mer än så. Försäljarna talar om att det är mycket den ökade mediasatsningen på längdskidor, tillsammans med elitåkarnas framgångar, som orsaken till uppgången.

Och ute i spåren på Ormberget i Luleå märks "nybörjarna" av. Annika Nilsson från Granön - med dottern Tanja i pulka bakom sig - är en av dem.

– Jag började ju själv åka för två år sen bara och det ser man ju att intresset ökar hela tiden . Jag tror att det är ett komplement till löpningen, till löpvågen som har kommit för ett par år sen.

– Det är enkelt att ta sig ut och tidseffektivt, konstaterar Annika Nilsson.

23-årige Robin Blad som läser till ekonom på universitetet är en annan som nyss börjat. Han ska åka Vasaloppet är ute i sista stund för att hinna få tillräckligt många träningsmil i benen.

Han tror att det är mycket mediasatsningen på längdskidor som drar upp intresset.

– Jag tror det är media. SVT:s Vinterstudion - de tror jag mest på. De har ju börjat satsa ännu mer på längdskidåkning nu.

Så det drar igång?

– Ja, det tror jag.