Efter toamålningen på Tunaskolan: "Folk har fått upp ögonen"

9:04 min

14-åriga Astrid Johansson från Luleå etablerar sig allt mer som en jämställdhetsidol. Kommunens jämställdhetsstipendium som delas ut i maj har fått in 350 nomineringar. 345 har nominerat Astrid.

Kommunens jämställdhetshandläggare Ingmarie Åberg är den som tar emot nomineringar till kommunens jämställdhetsstipendium och hon har aldrig varit med om samma intresse som i år.

– Någonting har hänt. Folk har fått upp ögonen för de här frågorna, efter det att Astrid väckte debatten på Tunaskolan om målningen på toalettdörren.

Ingmarie Åberg vittnar om hur mail började droppa in från hela världen efter debatten om toalettmålningen, ofta med långa motiveringar till varför just Astrid Johansson ska få Luleå kommuns jämställdhetsstipendium. Fram tills den 15 mars kan man nominera och det är i slutet av maj månad som stipendiet delas ut på kommunfullmäktige.

Men det är inte bara när det handlar om stipendienomineringar som intresset fått en skjuts genom debatten på Tunaskolan – det gör även att kommunens seminarium om sexuella trakasserier i skolan lär dra besökare nästa tisdagkväll när det ska genomföras.

– Det ligger väldigt rätt i tiden, men faktum är att det var planerat redan i höstas men då kunde inte vår huvudföreläsare Katja Gillander Gålin, så det blev vecka 10, kostaterar Ingmarie Åberg.

Katja Gillander Gålin är docent i folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet som under 15 år har fördjupat sig i ämnet sextrakasserier, som hon menar är svårare att komma åt än mobbning eftersom det inte synliggörs och toleransen hela tiden höjs. Idag är ett språkbruk där tjejer omnämns som ”lammkött” och ”hora” mer eller mindre accepterat på många skolor.

Seminariet om sexuella trakasserier i skolan arrangeras av jämställdhetskommittén i Luleå. Det är gratis, öppet för allmänheten och genomförs tisdagen den 5 mars mellan klockan 18 – 21.