Gruvberget i Svappavaara. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

LKAB anmäls för olovlig brytning

Efter kritik från justitieombudsmannen (JO) anmäler nu länsstyrelsen i Norrbotten LKAB för olovlig gruvbrytning i Gruvberget i Svappavaara. Anmälan har lämnats till åklagare i Östersund och det handlar om malm som bröts mellan mars 2011 och juni 2012.

Det var i mars 2010 som miljödomstolen i Umeå gav LKAB tillstånd att driva en gruva i Gruvberget i Svappavaara. Naturvårdsverket överklagade domen, men enligt domen hade LKAB tillstånd att starta brytning, trots att domen inte vunnit laga kraft.

Men i mars 2011 upphävde Miljööverdomstolen miljödomstolens dom och därmed fanns inte längre något tillstånd. Det hävdade flera jurister som P4 Norrbotten kontaktade.

LKAB överklagade Miljööverdomstolens dom till Högsta domstolen och fortsatte att bryta malm i gruvberget med länsstyrelsens välsignelse, vilket kritiserades av JO tidigare i år.

Brytningen i Gruvberget upphörde inte förrän Högsta Domstolen i juni 2012 meddelade att LKAB:s överklagande av Miljööverdomstolens dom inte kommer att överklagas.

Enligt JO är det ingen tvekan om att gruvbrytningen i Svappavaara var olaglig från mars 2011 till juni 2012 och länsstyrelsen borde ha stoppat LKAB.

Nu ska åklagarkammaren i Östersund utreda den frågan och LKAB kommenterar den här senaste turen på sin hemsida genom att konstatera att de i hela processen agerat enligt tillsynsmyndigheten länsstyrelsens besked.

– Vi ser inte detta som riktat mot LKAB, länsstyrelsen vill ha sitt eget agerande klarlagt, säger kommunikationsdirektör Lotta Fogde.

Samtidigt prövar just nu mark- och miljödomstolen i Umeå en ny ansökan från LKAB som gäller all gruvverksamhet i Svappavaara. I en deldom i den prövningen gav man i slutet av december 2012 LKAB tillstånd att starta gruvan i Svappavaara igen. Det tillståndet gäller under 2013.

Brytningen ifrågasätts 2011

Gruvberget i Svappavaara. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio

HD-beslut stänger gruvan 2012

Anders Lindberg är informationschef i LKAB. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Gruvan öppnas igen 2012/2013

Gruvberget i Svappavaara. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

JO: Malm bröts utan tillstånd

Gruvberget i Svappavaara. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Anneli Lindbäck

Nyheter P4 Norrbotten
anneli.lindback
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista