Vatteninsekter behöver strömmande vatten för att frodas enligt studien. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.
NORRBOTTEN

Vattenkraft hotar även fåglar

1:41 min

Enligt en ny studie från Umeå universitet så är inte utbyggda älvar bara ett hot för fiskar. Även insikter och fåglar får det svårare att överleva längs med reglerade älvar.

I över tio år har forskare från Umeå universitet undersökt djurlivet längs med flera älvar i norra Sverige och även runt Kemiälven i Finland. Och för första gången har man inte bara letat efter hur fiskarna påverkas av utbyggda älvar, utan nu har man tittat in i skogarna längs med älvarna för att se om djuren på land påverkas.

Och genom att jämföra djurliven längs med reglerade älvar och fritt strömmande älvar så har man märkt att det finns skillnader berättar Micael Jonsson som står bakom projektet. För när vattnet står still, som det kan göra vid dammarna i reglerade älvar, så blir det svårt för vatteninsikter som till exempel knott att överleva.

- Det finns säkert många som blir glada när de hör det. Och jag tycker inte heller om knott på det sättet, men de fyller ändå en viktig funktion, säger Micael Jonsson.

För om vatteninsekterna inte är lika livskraftiga längre så påverkar det i sin tur djur på land som vissa insekter och spindlar, men också vissa fåglar som har vatteninsekter som huvudföda. Till exempel den svartvita flugsnapparen som forskarna har tittat närmare på.
Överlevnadsprocenten för flugsnapparnas ungar var för låg för artens överlevnad vid Skellefteälven, berättar Micael Jonsson. Och han tror att det här i det långa loppet kan ge märkbara effekter även längre upp i näringskedjan.

- Det kan säkert spridas långt upp i näringskedjan, och i slutändan så kan även påverka oss människor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista