Foto: Peter Segerström, SLU/Grimsö.
ARJEPLOG

Samebyar nekas skyddsjakt på lodjur

1:39 min

Licensjakten slår ut skyddsjakten. Två samebyar i Arjeplogs kommun har nekats skyddsjakt på lodjur eftersom den vanliga lodjursjakten nu är igång.

Länsstyrelsens nej till skydsjakt berör bland annat Maskaure sameby där Peter Larsson är ordförande.

– Man mår psykiskt jättedåligt varje natt av att ligga och tänka på att nu försvinner det en till, säger han.

Problemen med lodjur som tar renar i Maskaure sameby har exploderat. Tidigare har man flyttat på renhjorden för att försöka fly undan problemen, och när det inte hjälpte så ansökte man om skyddsjakt på lodjur i februari i år. Det hamnade på bordet hos länsstyrelsen i Västerbotten eftersom det är där som vinterbetesområdet ligger.

Men ansökan om skyddsjakten nekades. Dels eftersom man inte tyckte att situationen var akut, men också för att ansökan krockar med den vanliga licensjakten på lodjur som alltså började igår. Därför tycker man nu att samebyn har möjlighet att lösa problemen under den vanliga jakten.

– Det är det mest märkliga i hela beslutet. När jag kollade upp det så har vi ingen jakträtt här nere så jag vet inte hur de har tänkt att vi ska göra. De sa att vi kan ringa till någon markägare och fråga om de kan skjuta den. Men det är nog inte så många som har den kunskapen skulle jag tro, säger Peter Larsson.

Björn Jonsson, som var med och tog besluten på länsstyrelsen i Västerbotten säger att det är ganska strikta krav på att få bevilja skyddsjakt. Bland annat måste man kunna peka ut det exakta djuret som skapar problem och det får inte heller finnas någon annan lämplig lösning och nu tycker man att den vanliga jakten är en lämplig lösning.

Därför så förväntar sig också länsstyrelsen att samebyarna tar kontakt med de lokala jaktlagen.

David Carr

Nyheter P4 Norrbotten
david.carr@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista