Gruvberget i Svappavaara. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Norrbotten

Länsstyrelsen polisanmäler LKAB

"Olika bedömningar"
1:42 min

Gruvbolaget LKAB har polisanmälts av Länsstyrelsen för den gruvbrytning som gjordes i Svappavaara då mark och miljööverdomstolen inte hade gett något tillstånd för brytandet.

Miljöingengören David Berggård på Länsstyrelsen säger att man gör anmälan för att låta en åklagare se om något fel har begåtts.

  – Justitieombudsmannen och Länsstyrelsen kommer till olika slutsatser i det här ärendet, säger han.

Det har varit många turer i den här historien, men tvisten började 2010 då LKAB fick tillstånd av mark och miljödomstolen för att återuppliva den gamla gruvan i Svappavaara som stängdes ner under 80-talet.

Det gillade inte Naturvårdsverket som överklagade domen eftersom man ville utreda hur hela verksamheten påverkade miljön. Och ett år senare kom nästa dom som i praktiken sa att LKAB inte längre hade något tillstånd att driva sin gruvbrytning, menade flera jurister som P4 Norrbotten kontaktade.

Då överklagade LKAB en sista gång och samtidigt fick de stöd av Länsstyrelsen i Norrbotten för att fortsätta brytningen under tiden trots den senaste domen, eftersom Länsstyrelsen ansåg att man först skulle vänta på domen i högsta domstolen.

  – Därför fanns ju ingen anledning för oss att föregripa de här besluten innan de vinner laga kraft, säger David Berggård.

I somras sa Högsta domstolen att de inte tänkte ta upp LKAB:s överklagande, och därmed tvingades produktionen i Svappavaara att läggas ner, fram till och december då man fick ett helt nytt tillstånd.

Men gruvbrytningen var olaglig mellan 2011 och 2012, menar JO och säger att Länsstyrelsen, som ju är tillsynsmyndighet för gruvor, redan då borde ha stoppat LKAB. Men Länsstyrelsen är av en annan uppfattning.

  – Vi inväntar ju beslut tills de har vunnit laga kraft. Vi kan bara konstatera att vi har gjort olika bedömningar här, och då är det enda rimliga att vi lämnar över det för åklagarens egen bedömning, säger David Berggård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".