Annika Stävenborg Vennberg, projektledare för samverkan mot våld på Kommunförbundet i Norrbotten. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
Norrbotten

Tummen upp för satsning på webbportal mot våld i Norrbotten

"Nu resan börjar"
1:24 min

Norrbottens satsning på en webbportal för samverkan mot våld, kan komma att spridas i landet.

Sveriges nationella samordnare mot våld i nära relation har nu valt att titta närmare på arbetet med portalen.

Projktledaren Annica Stävenborg är stolt över berömmet och att andra län kan tänkas ta efter Norrbotten.

– Ja det tycker jag också att vi ska ha! Vi måste få myndigheterna att komma närmre varandra för att vi ska kunna skydda dem som råkar ut för våld i nära relationer för det får inte bli något glapp någonstans då blir det direkt farligt, säger Annica Stävenborg.

Mer att göra

Annica Stävenborg säger att i dagsläget har mydigheterna i länet endast kommit en bit på vägen för att samordna sina insatser mot våld i nära relationer, att det finns mycket mer att göra.

– Det är som socialchefen i Luleå uttryckte det; Vi har varmkört bilen under projektet och det är nu resan börjar, berättar Annica Stävenborg.

Effektivt verktyg

Och webbportalen, som lanseras först till hösten är bara en del i det stora Norrbottesprojektet som heter samverkan mot våld.

Men Annica Stävenborg tror att just portalen kommer bli ett effektivt verktyg för många.

– Vi riktar ju oss främst till de som drabbas av våldet som vill ha en väg ut men vi riktar oss också till dem som är intresserade av de här frågorna och som önskar mer kunskap, samt till personalen som arbetar med de här frågorna så att de vet vart de ska kunna hänvisa människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".