Gruvberget i Svappavaara. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Norrbotten

Små företag ska hjälpas ut i världen

"Vår roll är väl att ta företagen i handen"
1:34 min

Det görs nu en satsning i Norrbotten för att få gruvindustrins underleverantörer att våga satsa på andra delar av världen än just Norrbotten.

Bakom projektet står bland andra det norrbottniska utvecklingsföretaget IUC, Luleå Tekniska universitet - och LKAB, där Leif Boström är finansdirektör.

– Vi investerar ungefär fem miljarder per år i en ganska begränsad del av Sverige. Och det gör att man till slut utarmar man antalet leverantörer här, så att vi vill ha in fler aktörer i vårat område.

Underleverantörerna, som säljer tekniska uppfinningar till gruvorna, är enormt viktiga för LKAB berättar Leif Boström. Så viktiga att gruvbolaget nu hjälper till att satsa på ett nytt projekt för att förbättra dem.

Projektet har startats av utvecklingsföretaget IUC Norrbotten, och är tänkt att fungera som en hjälpande hand åt de små norrbottniska företag som inte vet hur man ska ta sig utomlands till gruvländer som Australien och USA.

För man påpekar att utvecklingen går så fort inom gruvindustrin och att det därför är farligt för företag som LKAB att bara förlita sig på norrbottniska leverantörer, som inte blickar ut och får nya idéer från den stora världsmarknaden. Men det är också viktigt för underleverantörerna, säger Anders Högström, VD på IUC Norrbotten.

– Det finns en risk om man bara levererar så länge LKAB behöver lösningar. Men det kommer en dag när investeringen går ner i den här regionen. Då är det otroligt viktigt att våra företag har kunder på en större marknad, säger han.

Så nu är förhoppningen att 10-15 företag som bara varit hos LKAB tidigare, inom några år ska kroka arm med stora multinationella företag.

– Vår roll är väl att ta företagen i handen och följa med dem ut på den här resan. Och vi kommer inte släppa dem förrän de har lyckats, säger Anders Högström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".